Basketball Bold – guide til køb

Skal du købe en ny basketbold, men er måske lidt i tvivl om hvilken type og mærke det skal være? Udendørs/Indendørs bold? Vægt og størrelse? I denne guide får du svar på dine spørgsmål om alt dette, så du kan få den bedste bold til dit budget og dine behov.

Der er 3 ting en basketbold kan variere på: Størrelse, Vægt og Materiale. Når du skal finde ud af hvilken bold du skal have er det hvad der er vigtigst. Nedenunder kan du læse mere om basketbolde og forskellen på dem, eller du kan hoppe direkte til anbefalinger af bolde til streetbasket, indendørs og børn.

Størrelse

bolde

Basketball bolde kommer i 3 forskellige størrelse: 5, 6 og 7. Den rigtige størrelse afhænger af alder og køn.

Størrelse 5

Størrelse 5 basketbolde er beregnet til drenge spillere op til 11 år og pige spillere op til 13 år. De måler præcis det samme som en senior fodbold.

Størrelse 6

Størrelse 6 basketbolde måler 724-737 mm i omkreds og vejer 510-567 gram og bruges af drenge spillere mellem 11-13 år og af kvinder fra 13 år og op. Drenge spillere over 13 år kan også godt bruge bolden til at spille for sjov og øve sig i at drible.

Størrelse 7

Størrelse 7 er en fuld størrelse basketbold til herrespillere fra 13 år og op og måler 749-760 mm i omkreds og 567-650 g i vægt.

Materiale

En original basketbold blev lavet i læder over en gummi-blære, men i dag findes basketbolde i en lang række materialer og kvalitet. Det er meget vigtigt at vælge det rigtige materiale til det rigtige behov, da materialet påvirker holdbarhed og spillestil meget.

Basketbolde bliver oftest opdelt i 2 kategorier: Udendørs og Indendørs, afhængig af materiale, men der findes også Indendørs/Udendørs bolde, på Engelsk kaldet Indoor/Outdoor.

Indendørs bolde er typisk lavet af læder eller kunstlæder eller en kombination.

Udendørsbolde er i den billige ende lavet at gummi og i den dyrere ende kompositlæder.

Indendørs/Udendørs bolde er næsten udelukkende komposit læder.

Alle 3 typer har deres fordele og ulemper.

Læder basketbolde har det bedste greb, føles lette og bløde, men har samtidig den rigtige vægt og et godt naturlig opspring når man dribler, men ikke for højt. Rebounds ved skud er ligeledes naturligt og forudsigeligt. Læder bolde bliver meget hurtigt slidt udenfor og bør kun bruges indendørs.

Gummi bolde er meget billige og holdbare, men er den dårligste basketball i forhold til opførsel på banen. De er nemme at gribe, men opspringet når man dribler kan være for højt i forhold til hvordan det vil være i en officiel kamp og det kan være svært at styre bolde i høj fart. Rebounds kan blive uforudsigelige og hoppe længere væk end normalt. Gummi bolde kan sagtens være gode, som for eksempel Spalding Silver, men de kan også være direkte elendige, som de bolde du måske engang har brugt i fritidsklubben eller skolen.

Kompositlæder eller kunstlæder er et godt alternativ til læderbolden. Bolden føles og opfører sig næsten identisk som en hel læderbold, men kan måske føles en smule tungere, og der kan spilles officielle kampe med en sådan bold. Fordelen ved kompositlæderet er at bolden kan tåle at spille udenfor og samtidig er god nok til at spille indenfor. Bolde af typen Indoor/Outdoor er lavet af kompositlæder. Selv om man kan spille udenfor, skal man nok passe lidt på med underlaget, for disse bolde bliver selvfølgelig også slidt. Hvis du vil have en bold der opfører sig som en officiel basketbold og samtidig er holdbar nok til streetbasket, så er det en komposit Indoor/Outdoor du skal gå efter.

Brands

Der er traditionelt et par store amerikanske brands der dominerer basketbolde, men der er kommet flere til i høj kvalitet. Du går aldrig galt med en Spalding eller Molten bold.

Spalding

The grand old man i basketbolde er amerikanske Spalding der kan ses på årtiers fotografier fra NBA. Spalding er nemlig den officielle producent af bolde til NBA og hvis du derfor vil spille med den officielle bold som stjernerne bruger så skal det være en Spalding.

Desuden har Spalding en lang række gode Indoor/Outdoor bolde som fx INFUSION med indbygget pumpe, men også andre rigtig gode bolde til et par hundrede kroner og lidt mere.

Molten

Molten er et Japansk firma der har kontrakten på at levere bolde til FIBA konkurrencer. Molten laver en lang række bolde i læder og kompositlæder, som er af meget høj kvalitet og de producerer også glimrende bolde til streetbasket og Indoor/Outdoor.

Wilson

Wilson er et mindre kendt mærke i Danmark, hvor det i USA er kendt mest fordi det er den officielle bold i NCAA, den amerikanske college turnerning. Wilsons bolde er lavet i kompositlæder og deres EVOLUTION bold siges at være den bedst sælgende high school bold i USA.

Nike

Nike er alle steder i sport og selvfølgelig også i basketbolde. Nike har en kontrakt på bolde til ULEB en europæisk basketorganisation og også med UAAP, basketforeningen i Filipinerne som officiel bold. Nike har en lang række bolde til alle behov.

 

Ingen Kommentarer

    Skriv en kommentar